România a devenit în ultimii ani principalul partener comercial al Republicii Moldova, inclusiv al regiunii separatiste Transnistria, susține analistul economic Viaceslav Ioniță, expert în cadrul IDIS Viitorul, relatează Radio România Actualități.

”Războiul din Ucraina a afectat economia Republicii Moldova, care însă supraviețuiește datorită legăturilor cu România – este de părere

Dacă în urmă cu zece ani Republica Moldova era dependentă economic de Rusia, acum lucrurile stau altfel, spune Viaceslav Ioniță: ”În prezent, partenerul nostru comercial numărul 1 cel mai mare este România, cu aproape 30%, deci România în prezent este țara care ne salvează pe noi și în ultimii șapte ani de zile exporturile noastre au crescut în cea mai mare parte datorită creșterii exporturilor înspre România”, spune analistul.

O dată cu apropierea de Uniunea Europeană, Republica Moldova a oferit și uzinelor din Transnistria posibilitatea să exporte sub documentația Republicii Moldova. Așa a ajuns combinatul metalurgic de la Rîbnița să exporte prioritar pe piața din România.

”România importă anual metal în valoare de 3 miliarde de dolari. Cei de la Rîbnița dădeau cam 160-180 de milioane, deci dădeau cam câteva procente. Unii discută că uitați în felul acesta România susține separatismul. Eu aș spune altfel: România îmbrățișează stânga Nistrului, deci creează o dependență a economiei din stânga Nistrului față de România”, a completat Viaceslav Ioniță.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.