Petru Alexe, profesor la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din cadrul Universităţii ”Dunărea de Jos” din Galaţi, a afirmat că este o promisiune deocamdată carnea realizată în laborator deoarece aceasta nu a reuşit să ajungă la structura normală a cărnii. El a menţionat că trebuie văzut dacă această carne nu produce dezechilibre în alimentaţia curentă.

Petru Alexe a declarat joi, la Prima News, că ştiinţa va arăta dacă există posibilitatea reconstituirii, în laborator, a funcţionalităţii ţesutului muscular.

“Carnea în laborator pentru moment este o promisiune pentru că în sistemul pe care l-am văzut realizat în alte ţări această carne este realizată până la un moment dat. Ea nu a reuşit încă să ajungă la structura normală a cărnii şi evident nu poate avea toate utilizările cărnii. Să luăm partea bună. Partea bună este că are un conţinut ridicat din punctul de vedere al aminoacizilor. Poate să fie considerat echivalent cu o carne animală numai că ştiinţa cu siguranţa va arăta dacă avem posibilitatea de a merge mai departe, de a face o reconstituire a funcţionalităţii ţesutului muscular pentru că lucrurile nu sunt chiar extrem de simple”, a afirmat Petru Alexe.

El a precizat că trebuie văzut dacă această carne realizată în laborator nu produce nişte dezechilibre în alimentaţia curentă.

“Avem de-a face cu un pas în lumea aceasta a cercetării. Acest pas nu îl putem nega şi nu sunt împotriva acestei evoluţii. Acest exerciţiu de auto-Dumnezeire poate că este făcut cu o ţintă ceva mai sus, poate să ajungem ca această carne sintetică să devină şi mişcătoare numai că mai e mult până acolo. Vă daţi seama ce spectaculos ar fi să putem reconstitui ţesuturi în medicina umană, să putem reconstitui organe în medicina umană. Trebuie să privim şi aspectele de progres ştiinţific. Compoziţia este garantată, vorbesc de această carne artificială, este aparent bine. De ce spun aparent? Pentru că noi mai avem nevoie de nişte exerciţii nutriţionale. Trebuie să vedem dacă această carne curată, dusă doar la zona de cuplare de aminoacizi dacă e la fel de eficientă, dacă nu cumva produce nişte dezechilibre în alimentaţia curentă. De aceea, asupra acestui aspect sunt un pic rezervat. Însă tehnologia cu siguranţă se va dezvolta. În general se spune că această tehnologie este pentru ţările bogate, dar cu siguranţă suntem în faza de pionerat şi această tehnologie poată să ajungă la o utilizare gloabă”, a explicat profesorul Petru Alexe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.