Pe 2 iunie, pe Faleza Dunării din Galați, în dreptul Palatului Navigației, a avut loc o acțiune civică inedită. Gălățenii din zona Portului și din alte cartiere ale orașului au participat la primul festival de cartier organizat în orașul de la malul Dunării. Evenimentul, aprobat de Primăria Galați și Compania Națională Administrația Porturilor Dunării Maritime, a atras 250 de participanți.

Festivalul a inclus diverse activități, precum ateliere, jocuri, picturi pe față, ștafetă cu alergare, cursă cu oul și săritul în sac. De asemenea, a fost organizată o tombolă în cadrul căreia copiii au câștigat jucării și alte obiecte. Acțiunea a fost finanțată prin Acceleratorul de Comunitate, un program al Asociației ÎntreVecini, care va susține timp de un an dezvoltarea comunității din zona Portului din Galați.

Inițiativa a fost pusă în practică de cinci vecini din același bloc din Galați, care au aplicat pentru programul Asociației ÎntreVecini. Printre aceștia se numără și Gabriel Bumbar, președintele asociației de proprietari 135 din Galați, care a coordonat organizarea evenimentului.

Asociația 135 din Galați este una dintre cele 10 asociații de proprietari selectate la nivel național de Asociația ÎntreVecini pentru promovarea apropierii membrilor comunității, o mai bună cunoaștere între vecinii de bloc și socializare.

„Fiecare dintre asociațiile de proprietari selectate a câștigat un premiu de 15.000 de euro. Din această sumă, 8.000 de euro vor fi cheltuiți pentru achiziția de panouri fotovoltaice pentru blocul nostru, iar diferența de 7.000 de euro va fi folosită pentru organizarea a 10 evenimente de genul celui organizat pe Faleza Dunării din Galați,” a explicat Gabriel Bumbar.

Panourile fotovoltaice vor asigura energia electrică necesară pentru iluminatul pe casa scării. Deoarece consumul este redus, surplusul de curent electric va fi redirecționat către sistemul electric național, transformând locatarii blocului respectiv în prosumatori. Fondurile vor fi utilizate pentru finanțarea altor evenimente similare festivalului de cartier organizat pe Faleza Dunării din Galați.

„O asociație de proprietari poate face lucruri foarte bune dacă oamenii sunt implicați. Am preluat asociația acum cinci ani și am vrut să le demonstrez oamenilor că putem schimba anumite lucruri dacă și ei sunt dispuși la schimbare. Există și persoane reticente sau speriate de noutăți. Le-am cerut să aibă încredere că putem organiza un astfel de eveniment. Încet, încet, au înțeles toți asta,” a adăugat Gabriel Bumbar.

Următoarea inițiativă a comunității din Portul Galați va fi amenajarea unui spațiu verde lângă bloc pentru relaxare și organizarea următoarelor evenimente. În colaborare cu specialiști de la Grădina Botanică din Galați, va fi creată și o alee senzorială cu rol terapeutic, care va include diverse suprafețe: pietriș, piatră spartă, piatră de râu, fân, conuri, cărămidă, nisip, scoarță de copac și bușteni de lemn.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.